Een dakopbouw. Wanneer is je woning geschikt?
In deze blog:
- Wanneer is een woning geschikt voor een dakopbouw?
- Is mijn woning geschikt voor een dakopbouw?
- Kan je zelf onderzoek doen of je woning geschikt is voor een dakopbouw?
Wanneer is een woning geschikt voor een dakopbouw?
Om dit te achterhalen moet eerst worden gekeken of een extra verdieping wel past binnen het bestemmingsplan wat op de woning rust. Als de maximale bouwhoogte in het bestemmingsplan circa 3 meter hoger is dan de bestaande hoogte van de woning, dan is een dakopbouw in de meeste gevallen mogelijk. Dan kan met een dakopbouw een woning worden verruimd omdat het extra woonoppervlakte creëert.
Is mijn woning geschikt voor een dakopbouw?
Als de woning volgens het bestemmingsplan geschikt is, dan moet er ook worden gekeken of de bestaande constructie een extra verdieping kan dragen. Het is vooraf niet met zekerheid te zeggen of de constructie van de woning sterk genoeg is voor een dakopbouw. Er zijn gelukkig wel manieren waarop kan worden aangetoond dat de constructie sterk genoeg is, zonder dat deze perse versterkt moeten worden.
Kan je zelf onderzoek doen of je woning geschikt is voor een dakopbouw?
Voordat je een constructeur inschakelt om dit te controleren, kan je zelf onderzoek doen om in te schatten of je woning misschien nu al geschikt is voor een dakopbouw. Het is belangrijk dat de draagconstructie van de woning sterk genoeg is en dat de woning stabiel blijft als een dakopbouw wordt geplaatst.
Één van de belangrijkste onderdelen van de woning die moet worden gecheckt is de fundering. De eerste controle die je zelf kan uitvoeren is door op zoek gaan naar scheuren die wijzen op funderingsproblemen. Ook kan je bekijken of de woning is scheefgezakt. Dat zijn namelijk goede redenen om aan te nemen dat de bestaande fundering niet geschikt is voor extra ballast. Een dakopbouw is dan alleen mogelijk als de bestaande fundering wordt verbeterd. Dit brengt een aardige voorhoging op de dakopbouw kosten en kan een lang traject worden.
Een fundering die al lang dienst doet en nog steeds in goede staat is, is vaak geschikt voor extra belasting. De belasting mag ten opzichte van wat er al staat dan niet te hoog oplopen. Dit kan je controleren door de archieftekeningen van het object te bekijken. Hierop kan je zien welke constructieve onderdelen zijn toegepast in het pand. Zijn er drie woonlagen met dik metselwerk en zware betonnen verdiepingsvloeren? Dan is de kans groot dat een dakopbouw van hout niet voor veel problemen zal zorgen. Heb je een woning van twee woonlagen die vooral bestaat uit lichte houten constructies? Dan is de kans groot dat de fundering extra moet worden onderzocht en zelfs moet worden versterkt. Een ander onderdeel wat niet mag worden vergeten is de stabiliteit van de woning. Hoge bomen vangen nou eenmaal veel wind en dat is met een dakopbouw nou eenmaal niet anders. Er moeten dus voldoende stabiliteitswanden in de woning aanwezig zijn. Zijn die er niet? Dan moeten extra stabiliteitsvoorzieningen worden aangebracht bij het plaatsen van een dakopbouw.
Mocht de woning volledig geschikt lijken voor een dakopbouw, dan is hiervoor een omgevingsvergunning nodig. Vervolgens moet middels een constructieberekening worden aangetoond dat aan alle normen wordt voldaan.
Ga terug naar het overzicht